made by paula and ola

środa, 21 sierpnia 2013

Be green, eat broccoli soup.

W związku z jednoczesnym wyjazdem naszych rodziców na wakacje, doszłyśmy do niezwykle istotnych wniosków, a mianowicie- nie można przez cały czas żywić się fast foodami! Po tym niesamowitym odkryciu umówiłyśmy się na wspólne gotowanie. Tym razem postawiłyśmy jednak na coś zdrowego.

Poniżej przepis na ZUPĘ BROKUŁOWĄ ;)



    Składniki:
  • kilogram brokułów
  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • kostka rosołowa 
  • płatki migdałowe (tak na oko;D)
  • śmietana 18%

Myjemy i gotujemy brokuły. Pozostałe warzywa obieramy i również gotujemy, ale w osobnym garnku, w osolonej wodzie.


W międzyczasie rozgniatamy ząbek czosnku i prażymy na patelni migdały. Uwaga, bo szybko się przypalają!


Następnie w 0,5 l wody rozpuszczamy kostkę rosołową. Miksujemy ugotowane warzywa, brokuły i rozgnieciony czosnek oraz zalewamy bulionem.


Na koniec zostaje nam już tylko przyprawienie zupy pieprzem, solą i vegetą oraz polanie śmietaną i posypanie migdałami.


Po raz kolejny nieskromnie napiszemy, że wyszło przepyszne (i o wiele lepsze niż to sobie wyobrażałyśmy). 

Zupa jest bardzo zdrowa i prosta do zrobienia, czas wykonania krótki, a efekt... <3 !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz